Pierwszego dnia Kulturaliów na naszym Uniwersytecie odbyły się warsztaty o odżywianiu. Głównym tematem było „odżywianie z głową” i odpowiednim podejściem.

. Głównym celem prowadzących było uświadomienie uczestników o jakości kupowanych przez nich produktów oraz zawartych w nich wartościach odżywczych i makroskładników. Trenerzy żywienia Bartłomiej Kulej i Anna Wałtosz tłumaczyli jednak, iż nie należy mierzyć wszystkich jedną miarą. Bartłomiej Kulej powiedział jak ważne jest planowanie posiłków, systematyczność i konsekwencja w ich spożywaniu.

 

Rozwiązał także kwestię dziennego zapotrzebowania człowieka na wodę.

 

Warsztaty skierowane były do zainteresowanych studentów, oraz nastawione na ich realia. Uczestnicy zrozumieli, że mimo skromnego budżetu i szybkiego trybu życia należy dbać o zdrowy tryb życia.

Paulina Zowada

fot.: www.facebook.pl/KulturaliaUO